• Magyar
  • English
Ár: 
5 500 Ft
Egri Kadarka superior, Nagy-Eged 2013
száraz
Termelőhely: 
Eger
Évjárat: 
2013
Űrtartalom/Content: 
0.75 liter
Szőlőfajta: 
Kadarka

Közepes rubin szín. Illatban szilva, rumos meggy, orvosi pemetefű és édes keleti fűszerek kavalkádja. A szantálfa és a Nagy-Eged egyedi ásványossága teszi igazán részlet gazdaggá és komplexé ezt a bort. Kiemelkedő koncentráltság és mélység jellemző erre a borra . Hosszú érlelési potenciál rendelkezik.

 

TERMŐHELY:

A kadarka két szempontból is kiemelt fajta a borászatnál. Egyrészt, mint Kárpát-medencei fajta fontos a szortimentben, másrészt pedig a Nagy-Eged Bikavér alapját adja. A termőhely adottságait ismerve nem meglepő, hogy ez a kadarka a fajtához képest vastag, erőteljes. A koncentráltságot és a vastagságot a Nagy-Egedre jellemző lendületes, de lekerekedett savak teszik élővé.

 

A DŰLŐRŐL

NAGY-EGED
Talaj:
rendzina termőtalaj, triászi mészkő, triászi-eocén mészmárga, agyagos vályog
Kitettség: déli fekvés
Lejtőszög: 8-35%
Telepítés: 2003
Terület nagysága: 18 ha
Művelésmód: bakművelés, alacsony-, középmagas kordon


 

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS: A rendkívüli minőségű szőlő értékeit megőrizve, hagyományos eljárással készülnek a Gróf Buttler borok. A kisládás kézi szüretet követően, a préselést és a szűrést kihagyva a kékszőlőt bogyózzuk, a bogyókat kíméletesen meg-roppantjuk, majd kádakban, kézi csömöszölés mellett erjesztjük. Az alkoholos erjedést követően a bort lefejtük és kiváló minőségű tölgyfahordókban érleljük. A minimális kén kivételével semmilyen anyagot nem adunk a borhoz, az erjedés is természetes élesztőkkel megy végbe.

 

PALACKOZVA:  2014. 01. 04.
 

ANALITIKA:

Alkohol: 15,3 %
Titrálható savtartalom: 6 g/l
Extrakt: 28,4 g/l

 

KÓSTOLÁSI JEGYZET: Közepes rubin szín. Illatban szilva, rumos meggy, orvosi pemetefű és édes keleti fűszerek kavalkádja. A szantálfa és a Nagy-Eged egyedi ásványossága teszi igazán részlet gazdaggá és komplexé ezt a bort. Kiemelkedő koncentráltság és mélység jellemző erre a borra . Hosszú érlelési potenciál rendelkezik.
 

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET: 16-17 °C

GRÓF BUTTLER BORÁSZAT ZRT. | 3300 EGER, NAGYKŐPOROS ÚT 23–25. | TEL: +36 (36) 515-335 | E-MAIL: INFO@GROFBUTTLER.HU | ADATVÉDELEM | SZÁLLÍTÁSI ÉS FIZETÉSI TÁJÉKOZTATÓ