• Magyar
  • English
Ár: 
3 750 Ft
Egri Pinot noir superior, 2014
száraz
A fajtára jellemző, világos, rubinvörös szín. Elegáns, nem tolakodó, illatában lédús, piros bogyós gyümölcsök fedezhetőek fel (meggy, cseresznye, cigánymeggy, piros ribizli), amelyet finom fűszeresség ölel körül. A kortyot lendületes, egri savak vezetik, a puha tannin, az összképbe szépen simuló, diszkrét alkohol és a frissítő gyümölcsösség teszik kedvessé a kortyot. Vibráló érzetű hosszú utóíze, méltó lezárást biztosít a kortynak.
Termelőhely: 
Eger
Évjárat: 
2014
Űrtartalom/Content: 
0.75 liter
Szőlőfajta: 
Pinot noir

TERMŐHELY: Burgundia első számú kékszőlőfajtája Egerben is otthon érzi magát. Igazi birtokbor, hiszen a Szarkás és a Nagy-Eged területeinkről is használtunk szőlőt.
 

SZARKÁS-TETŐ
Talaj:
riolittufa, vályog-agyag
Kitettség: déli fekvés, Ny-D-Ny-i fekvés (lejtés)
Lejtőszög: 10%
Telepítés: 2000
Terület nagysága: 18 ha
Művelésmód: alacsony kordon
 

NAGY-EGED
Talaj:
rendzina termőtalaj, triászi mészkő, triászi-eocén mészmárga, agyagos vályog
Kitettség: déli fekvés
Lejtőszög: 8-35%
Telepítés: 2003
Terület nagysága: 18 ha
Művelésmód: bakművelés, alacsony-, középmagas kordon
 

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS: 
A rendkívüli minőségű szőlő értékeit megőrizve, hagyományos eljárással készülnek a Gróf Buttler borok. A kisládás kézi szüretet követően, a préselést és a szűrést kihagyva a kékszőlőt bogyózzuk, a bogyókat kíméletesen megroppantjuk, majd kádakban, kézi csömöszölés mellett erjesztjük. Az alkoholos erjedést követően a bort lefejtük és kiváló minőségű tölgyfahordókban érleljük.
A minimális kén kivételével semmilyen anyagot nem adunk a borhoz, az erjedés is természetes élesztőkkel megy végbe.

 

ANALITIKA:

Alkohol: 13,5 %
Titrálható
savtartalom: 5,3 g/l
Extrakt: 28 g/l
 


KÓSTOLÁSI JEGYZET:
A fajtára jellemző, világos, rubinvörös szín.

Elegáns, nem tolakodó, illatában lédús, piros bogyós gyümölcsök fedezhetőek fel (meggy, cseresznye, cigánymeggy, piros ribizli), amelyet finom fűszeresség ölel körül.

A kortyot lendületes, egri savak vezetik, a puha tannin, az összképbe szépen simuló, diszkrét alkohol és a frissítő gyümölcsösség teszik kedvessé a kortyot. Vibráló érzetű hosszú utóíze, méltó lezárást biztosít a kortynak.
 

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET: 16-17 °C

GRÓF BUTTLER BORÁSZAT ZRT. | 3300 EGER, NAGYKŐPOROS ÚT 23–25. | TEL: +36 (36) 515-335 | E-MAIL: INFO@GROFBUTTLER.HU | ADATVÉDELEM | SZÁLLÍTÁSI ÉS FIZETÉSI TÁJÉKOZTATÓ