• Magyar
  • English

A 2014-es év szakmai értékelése

A 2014-es évjárat alaposan próbára tette a szőlészeti és borászati tudást. A hűvösebb, csapadékosabb időszakok rányomták bélyegüket a leszüretelt termésre. A szüreti időszak folyamán hol reménykedtünk, hol el voltunk keseredve némileg, összességében viszont az mondható el, hogy fajtától függően átlagosan jó vagy annál jobb borokat tudtunk készíteni.
Szeptember 10-én kezdtük meg a feldolgozást az Egri Csillag házasításba szánt szőlőkkel, majd nem sokkal utána már Pinot noir érkezett rozénak. Az utolsó szüreti napunk október 31-én volt, Cabernet franc-nal zártunk a Szarkás dűlőből. Mustfokaink a készítendő borok típusainak megfeleltek, a savtartalom néha okozott fejtörést, de a kész borok alapján azt lehet mondani, hogy élénk savú, de nem bántó borok készültek.
Az Egri Csillagot alkotó borok könnyedek, a Szürkebaráttal és Pinot blanc-nal tudunk majd komolyabb értékeket a házasításba csempészni. A Chardonnay az egyéjszakás héjon áztatásnak köszönhetően elegáns és tartalmas lett, a finomseprő időszakos felkeverésével próbáljuk még az adottságait növelni.
Vörösboraink a korábbi évekhez hasonlóan a különböző Bikavér-házasítások jegyében készültek. A Pinot noir-ok könnyedek, gyümölcsösek, a Kékfrankos fűszeres, zamatgazdag, élénk savai hosszan eltarthatóvá teszi majd a Bikavért. A nagy-eged-hegyi Merlot gyümölcsös alapját már most szépen egészítik az új hordók füstös, pörkölt jegyei. Syrah-ból készült talán az évjárat legjobb bora, fűszeres, kiegyensúlyozott, már most fogyasztható, a hordó hatása jelenleg is elegánsnak mondható. A Kadarkának a töppedt, aszúsodott jellege izgalmassá teszi a bort. Cabernet sauvignon és franc esetében hosszabb érlelési idővel kell majd a tanninok érdességét elsimítani.
Zárszóként csak annyit, hogy a 2014-es évjárat korántsem olyan rossz, mint amilyennek szüret közben tűnt, keressék majd bátran ennek az évjáratnak a borait is!

GRÓF BUTTLER BORÁSZAT ZRT. | 3300 EGER, NAGYKŐPOROS ÚT 23–25. | TEL: +36 (36) 515-335 | E-MAIL: INFO@GROFBUTTLER.HU | ADATVÉDELEM | SZÁLLÍTÁSI ÉS FIZETÉSI TÁJÉKOZTATÓ