EGRI KADARKA SUPERIOR 2014

TERMŐHELY: A kadarka két szempontból is kiemelt fajta a borászatnál. Egyrészt, mint kárpát-medencei fajta fontos a szortimentben, másrészt pedig a Nagy-Eged Bikavér alapját adja. A termőhely adottságai tették lehetővé, hogy egy kihívásokkal teli évjáratból ilyen bor született. Késői szüretben szedtük és az aszúkra jellemző botritisz gomba is elkezdte a munkáját, de szárazra erjedt a bor.

A DŰLŐRŐL

NAGY-EGED
Talaj:
rendzina termőtalaj, triászi mészkő, triászi-eocén mészmárga, agyagos vályog
Kitettség: déli fekvés
Lejtőszög: 8-35%
Telepítés: 2003
Terület nagysága: 18 ha
Művelésmód: bakművelés, alacsony-, középmagas kordon

 

Kategória:

Leírás

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS: A rendkívüli minőségű szőlő értékeit megőrizve, hagyományos eljárással készülnek a Gróf Buttler borok. A kisládás kézi szüretet követően, a préselést és a szűrést kihagyva a kékszőlőt bogyózzuk, a bogyókat kíméletesen meg-roppantjuk, majd acéltartályban erjesztjük. Az alkoholos erjedést követően a bort lefejtük és kiváló minőségű tölgyfahordókban érleljük. A minimális kén kivételével semmilyen anyagot nem adunk a borhoz, az erjedés is természetes élesztőkkel megy végbe.

Erjesztés: spontán erjesztés acéltartályban.
Érlelés: használt, 1000l-es hordóban

PALACKOZVA: 2017. 07. 15.

ANALITIKA:
Alkohol: 13 %
Titrálható savtartalom:  6,1 g/l
Extrakt: 46 g/l 

KÓSTOLÁSI JEGYZET: Hihetetlenül intenzív és gazdag illat, amelyben először a szamorodnikra jellemző botritisszel találkozunk. Édes fűszerek, érett, lédús piros bogyós és erdei gyümölcsök sokasága. Nagyon gazdag és tömör korty, amelyben a szép savak és az édes aromák játékossága igazi élményt nyújt. Kiemelkedő koncentráltság és mélység jellemző erre a borra . Hosszú érlelési potenciál rendelkezik.

 FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET: 16-17 °C

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„EGRI KADARKA SUPERIOR 2014” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.