EGRI KÉKFRANKOS SZARKÁS 2016

TERMŐHELY: A kékfrankos és a Szarkás-tető párosa mindig izgalmas és tartalmas bort eredményez. A gyümölcsök és a fűszerek mellett a terület ásványossága az, ami felismerhetővé teszi a Gróf Buttler kékfrankosait.

SZARKÁS-TETŐ
Talaj:
riolittufa, vályog-agyag
Kitettség: déli fekvés, Ny-D-Ny-i fekvés (lejtés)
Lejtőszög: 10%
Telepítés: 2000
Terület nagysága: 18 ha

Termesztett fajták: Kékfrankos, Merlot, Pinot blanc, Pinot noir, Syrah, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Chardonnay, Portugieser
Művelésmód: 0,8 illetve 0,9 méteres tőtávolság és 2,4 méteres sortávolság (2,4­*0,8, 2,4*0,9), alacsony kordon
Borok stílusa, jellemzői: elegancia, ásványosság, gyümölcsösség, arányos struktúra 

Kategória:

Leírás

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS:
A rendkívüli minőségű szőlő értékeit megőrizve, hagyományos eljárással készülnek a Gróf Buttler borok. A kisládás kézi szüretet követően, a préselést és a szűrést kihagyva a kékszőlőt bogyózzuk, a bogyókat kíméletesen megroppantjuk, majd acéltartályban erjesztjük. Az alkoholos erjedést követően a bort lefejtük és kiváló minőségű tölgyfahordókban érleljük.
A minimális kén kivételével semmilyen anyagot nem adunk a borhoz, az erjedés is természetes élesztőkkel megy végbe. 

Szüret ideje: 2016. szept. 16.
Erjesztés: acéltartályban
Érlelés: 16 hónapig csak használt fahordóban.

PALACKOZVA: 2018. 04. 13.                                  

ANALITIKA:
Alkohol: 12,5 %
Titrálható savtartalom: 5,8 g/l
Extrakt: 25 g/l

KÓSTOLÁSI JEGYZET: Fajtajelleges aromák köszönnek vissza a borból, piros bogyósgyümölcsök és bors. Komplexé az ásványosság és a hordófűszerek teszik ezt a bort. Lédús gyümölcsökben gazdag, ásványos, tüzes vörösbor.

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET: 16-17 °C

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„EGRI KÉKFRANKOS SZARKÁS 2016” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.