EGRI BIKAVÉR NAGY-EGED GRAND SUPERIOR 2012

TERMŐHELY: A Bikavér Eger legfontosabb házasított vörösbora, pincészetünknél is kiemelt szerep jut neki. A Bikavér készítéséhez mindig a termőterület legjobb részeiből válogatjuk a szőlőt, így a legkiválóbb dűlőnkből, a Nagy-Egedről is a legérettebb, legegészségesebb szőlőt használtuk fel.

Összetétele:
Merlot 28%
Cabernet franc 24%
Kadarka 23 %
Pinot noir 11%
Syrah 8%
Cabernet sauvignon 6%

A DŰLŐRŐL

NAGY-EGED
Talaj: rendzina termőtalaj, triászi mészkő, triászi-eocén mészmárga, agyagos vályog
Kitettség: déli fekvés
Lejtőszög: 8-35%
Telepítés: 2003
Terület nagysága: 18 ha
Művelésmód: bakművelés, alacsony-, középmagas kordon

Kategória:

Leírás

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS:
A rendkívüli minőségű szőlő értékeit megőrizve, hagyományos eljárással készülnek a Gróf Buttler borok. A kisládás kézi szüretet követően, a préselést és a szűrést kihagyva a kékszőlőt bogyózzuk, a bogyókat kíméletesen meg-roppantjuk, majd acéltartályban erjesztjük. Az alkoholos erjedést követően a bort lefejtük és kiváló minőségű tölgyfahordókban érleljük.
A minimális kén kivételével semmilyen anyagot nem adunk a borhoz, az erjedés is természetes élesztőkkel megy végbe.

Erjesztés: spontán erjesztés acéltartályban, körfejtéssel
Érlelés: új 225l hordóban (magyar, francia) 26 hónapot

PALACKOZVA: 2017. 09. 10.

ANALITIKA:
Alkohol: 15 %
Titrálható savtartalom: 5,9 g/l
Extrakt: 35 g/l

KÓSTOLÁSI JEGYZET: Mély rubin szín. Piros és fekete bogyós gyümölcsökben gazdag illat, illetve a területre jellemező elegáns ásványosság jellemzi a bort. Arányos szerkezet: telt, koncentrált, lekerekedett, mégis élénk savakkal, feszességet adó érett tanninokkal. Lecsengése hosszú, gyümölcsökben gazdag. Érlelési potenciálja óriási, még csak most bontogatja szárnyait.

FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET: 16-17 °C

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„EGRI BIKAVÉR NAGY-EGED GRAND SUPERIOR 2012” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.